​Social media opgelet: dit wordt het jaar tegen haatberichten

Twitch werd vorig jaar al door zijn gebruikers onder vuur genomen: het zou te weinig doen aan haatberichten. Hetzelfde geldt voor andere platformen waarop mensen samenkomen. Denk aan bijvoorbeeld Twitter en Telegram. Het social medium en de chatapp zijn de volgende invloedrijke techbedrijven die het vuur aan de schenen wordt gelegd wegens haatberichten.

Haatspraak op Telegram
Zo wil de Duitse minister van Binnenlandse Zaken dat Telegram uit de appwinkels van Google en Apple wordt verwijderd. De reden? De Amerikaanse techbedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt ze. Zo schrijft de Duitse krant Der Spiegel dat haatzaaiende berichten volgens de minister onvoldoende worden tegengegaan, terwijl het al zo’n moeilijke tijd is voor de politie door allerlei coronaprotesten. In Duitsland zijn vooral zorgen over rechts-extremisme en complottheorieën.

Telegram zou veelvuldig worden gebruikt door criminelen, maar ook door oproerkraaiers die elkaar opjutten om bijvoorbeeld te gaan protesteren of bepaalde groepen mensen lastig te vallen. Normaliter worden apps die bijvoorbeeld racisme promoten geweerd uit de App Store. Telegram is een chat-app: er worden dus ook positieve gesprekken gevoerd die de wereld positief veranderen, maar het kan dus ook de andere kant op zwaaien. Telegram meent dat het zich aan de regels van Apple en Google houdt, maar de App Store-houders hebben nog geen reactie gegeven op het verzoek van de Duitse minister.